Om Klätterträdet

Förskolan ligger i Skarphagen i Norrköping och har ca 30 barn fördelade på två avdelningar: Kottarna för de minsta och Ekorrarna för de större barnen.

Lunchen kommer från Sörby Herrgård – god och näringsrik mat lagad från grunden och alltid flera olika grönsaker att välja mellan.

Klätterträdet arbetar efter montessoripedagogiken, som sammanfattningsvis går ut på att se till varje barn och utgå från deras behov. Personalen är professionell och engagerad och uppmuntrar barnens egna intressen och låter barnen prova och känna att de lyckas själva. Allt enligt tanken ”Hjälp mig att hjälpa mig själv”.

Förskolan drivs som ett föräldrakooperativ, vilket innebär att föräldrarna genom en styrelse driver verksamheten och har ett arbetsgivaransvar gentemot personalen. Som förälder i ett kooperativ får man delta i verksamheten på olika sätt, t.ex. genom städning, verksamhetsgrupper och eftermiddagsjour.

Föräldrakooperativet Klätterträdet startades 2002 i Klockaretorpet av en grupp föräldrar som ville ha montessoripedagogik till sina barn. Förskolan behövde byta lokaler och blev 2004 erbjuden att hyra nuvarande lokaler av Adventskyrkan i Skarphagen (förskolan har dock ingen religiös inriktning).

När barnet gått klart sin montessoriförskola har man möjlighet att fortsätta med montessoripedagogiken på Norrköpings Montessoriskola. De har för närvarande verksamhet från förskoleklass till årskurs 6, men det finns planer att fortsätta upp till årskurs 9.